fbpx

tammi 29, 2021

Simulaatioiden tarkoitus on jäljitellä todellisuutta 

Tavoite on tärkein

Käytännössä simulaatiot siis toimivat harjoituskenttänä erilaisille asioille ja ilmiöille.

Simulaatiossa oleva henkilö altistuu eri tyyppisille ärsykkeille, jotka sitten ohjaavat hänen toimintaansa ja vievät tilanteen toivottavasti simulaation rakentajan valitsemiin tavoitteisiin.

Oma simulaatiofilosofiani perustuu siihen, että simulaation käynnistäjän (henkilö tai organisaatio) on oltava perillä simulaatioharjoituksen tavoitteesta, eli siitä mihin simulaatiolla pyritään. Simulointi pelkästään simuloinnin ilosta ei johda ainakaan opetuskäytössä kovinkaan hyviin tuloksiin.

Parhaimmillaan hyvin tehdyt simulaatiot motivoivat opiskelijaa paljonkin

Simulaatioita käytetään pääasiassa kahteen tarkoitukseen. Opetuskäyttö on näistä kahdesta varmasti vielä se tavanomaisin. Tämän lisäksi simulaatioita käytetään viihteen tekemisen ja elämyksien rakentamisen välineenä.

Parhaimpia esimerkkejä näistä ovat muun muassa PCja konsolipelit sekä roolipelaaminen, jossa roolileikeillä ja parhaimmillaan myös autenttisella ympäristöllä luodaan joskus isojakin simulaatioita.

Joskus opetus- ja viihdekäytön raja on häilyvä ja tällöin ollaankin laadukkaan opetussimulaation alkulähteillä. “Koulussa voi olla myös kivaakin” on vanha klisee, mutta se pitää joskus myös paikkansa. Motivoitunut simulaatio-opiskelija on helppo ohjattava ja hän myös oppii simulaatiosta tehokkaammin.

Lisäksi useat tutkimukset ovat vahvistaneet, että parhaimmillaan hyvin tehdyt simulaatiot motivoivat opiskelijaa paljonkin.

Simulaatioita löytyy tarkemmin tarkasteltuna jokaisen meidän arkisista toiminnoista

Simulaatioita on käytetty vuosikymmeniä tietyillä aloilla opetuksen tukena. Esimerkiksi ilmailu, terveydenhoito ja sotilastekniikka ovat simuloineet erilaisia opetustapahtumia jo pitkään. Viimeisen 5-10 vuoden aikana simulaatiot ovat levinneet lähes jokaiselle opetusalalle.

Simulaatioiden arikipäiväistyessä myös tavallinen mattimeikäläinen törmää yhä useammassa paikassa simulaatioihin tai simulaattoreihin. Viihdekäytön lisäksi simulaatioita voi nähdä esimerkiksi autokoulussa, museoissa, huvipuistoissa tai vaikkapa messutapahtumissa. Itse asiassa simulaatioita löytyy tarkemmin tarkasteltuna jokaisen meidän arkisista toiminnoista.

Seuraavassa lyhyt esimerkki oman elämäni simulaatioista perheenisän näkökulmasta.

Omaan perheeseni kuuluu kahden pienen lapsen (1 ja 3 vuotiaat) lisäksi puoliso sekä kultainennoutaja. Harvoin hektisessä arjessa tulee kiinnittäneeksi huomiota arkipäivän simulaatioihin, mutta edellä määrittelemäni simulaatio-termin sisään menevät ainakin seuraavat tilanteet omasta elämästäni:

 

Ihmissimulaatio – pienen lapsen kehittyminen.

Tässä onkin kyse ihmiselämän pisimmästä simulaatiojaksosta, joka alkaa heti synnytyslaitoksella ja jonka loppuna pidetään perinteisesti noin 18-vuoden ikää. Pienen lapsen harjoittelua, testaamista ja ärsykkeisiin reagoimisherkkyyttä testataan muun muassa vaipanvaihdoissa, ruokailuissa, yleisessä käyttäytymisessä ja niin edelleen. Simulaation tarkoitus on rakentaa simulaation käyttäjästä aikuinen itsenäinen ihminen, joka osaa toimia tässä haastavassa elämänpelissä. Ei ihan helppo tavoite! 

Koiranulkoilutussimulaatio.

Tämä simulaattori löytyy meidän asuntomme takapihalta. Takapihamme on kuin pienoiskoossa oleva lenkkisimulaattori pitäen sisällään muun muassa merkkaamispaikan, pyörimispaikan ja erilaisia tarkkailupaikkoja – aivan kuin oikeakin koiranulkoilutustapahtuma. 

Ajo-opetussimulaatio.

Mario Kart on aivan huikea ajo-opetussimulaatio esikoisellemme. Pelipohjaisista simulaatioista on oikeasti mahdollista oppia tulevan elämän varrelle useita hyödyllisiä taitoja. Muistan elävästi kuinka itse ollessani autokoulussa noin 20 vuotta sitten, ajo-opettaja ihmetteli taitavia autonkäsittelytaitojani. Totesin, että onhan tässä tullut useampi vuosi jo harjoiteltua erilaisilla autopeleillä. 

Matkailu- ja kulttuurisimulaatio.

Tällä kertaa puolisoni tarjosi virtuaalisen italianmatkasimulaation ruuan muodossa. Herkullisen pasta-aterian olisi yhtä hyvin voinut nauttia Toscanalaisessa Trattoriassa Sienassa. Samalla keskustelimme korona-ajan jälkeisestä matkasta Legolandiin ehkäpä vuoden 2022 aikana. Ruokailun jälkeen Google Mapsin avulla tein simulaatioita eri tavoista matkustaa Tanskaan sekä matkan alustavaa budjetointia. 

Työpäivän simulaatio.

Lopulta illalla lasten jo mentyä nukkumaan, kävin mielessäni läpi tulevan viikon työprojektia sekä siihen liittyviä käytännön toteutuksia. Yhtä hyvin olisin voinut valmistella esimerkiksi tuleevaa tiimipalaveria tai puhetta. Olen huomannut, että ennakkosimuloinnista on verratonta hyötyä etenkin työasioiden kanssa.

Pienen lapsen kehittyminen
tulevan viikon työprojekti

Jokainen voi itse miettiä millaisia simulaatiotilanteita omassa elämässä tulee vastaan käytännössä päivittäin.

Simulaatioiden merkitys tulee varmasti kasvamaan elämän jokaisella osa-alueella tulevaisuudessa ja yhä erikoisemmat alat ja asiat nousevat simulaatioiden piiriin. Hyvänä esimerkkinä tästä voidaan tähän loppuun mainita etenkin teollisuuden parissa viime vuosien aikana alkanut Digital Twin-kehitys, jossa digitaalisia simulaatioita hyödynnetään aivan uudella tavalla. Tuotteille rakennetaan digitaalisia kaksosia, jotka ovat kullanarvoisia sekä jo tuotekehitysvaiheessa että tuotteen julkaisun jälkeen esimerkiksi huollon ja ylläpidon vaativissa tehtävissä.

Koska on ihmisen digitaalisen kaksosen vuoro?

uusimmat artikkelit

Harjoitus tekee mestarin…

Nordic Simulatorsin tavoite Olet varmasti kuullut sanonnan – harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina. Meillä Nordic Simulatorsilla on...

Asiakaspalvelu vuonna 2021

Asiakaspalvelu vuonna 2021

Olet varmasti ollut tilanteessa, jossa yrität soittaa yrityksen asiakaspalveluun saadaksesi vastauksen kysymykseesi hankkimaasi tuotteeseen...

Palvelumme

Saat meiltä suomalaisen asiantuntijayrityksen pitkällisen osaamisen ja kokemuksen käyttöösi.

Opastamme toimivien oppimisympäristöjen suunnittelussa ja toteutuksessa alusta loppuun saakka.

Verkkokaupastamme voit tilata harjoitus- sekä toimenpidemalleja.

Huoltopalvelumme toimivat joustavasti ja luotettavasti, varmistaen aina asiakkaamme mahdollisimman sujuvan koulutustoiminnan.

Suunnittelupalvelut ja konsultointi

Olemme apunasi simulaatiotilojesi suunnittelussa

 

Käyttökoulutukset

Huolehdimme, että osaatte hyödyntää simulaatiolaitteistoja tehokkaasti

Huolto sekä huoltosopimukset

Sujuva huolto ja tekninen tuki takaa keskeytyksettömän toiminnan

Sovellusideoita

Simulaation käyttömahdollisuudet – Tehokkaampaa oppimista

Haluatko tietää lisää simulaatio-tallennuslaitteista, simulaatio-oppimisympäristöistä tai potilassimulaattoreista?

Täytä lomake, otamme sinuun yhteyttä pian